Hvilket seil trenger jeg?

To faktorer vil avgjøre hvilke seil du trenger.

1. Hvilken type seiler du er

2. Hvilken båt du har

Typer seil

Det finnes ulike typer seil som er laget for spesifikke vindretninger til forseilet som Fokk, Genoa, Code-0, Code-1, Spinnaker, Gennaker. Vi kommer tilbake til disse. 

 

Seilduk

Videre snakker man om ulike typer seilduk. Eksempler er Cruising Laminat, Dacron og Performance Tape Sail. Det er fordeler og ulemper med alle. Hvilken seilduk du trenger avhenger av type seil, bruk og tyngde på båten.

Seilkonstruksjon

Alle Cruising Laminat-seil er konstruert tri-radialt. Tri-radial er en type seilkonstruksjon. Det vil si at panelene ligger i retning ut ifra hjørnene til seilet og møtes i midten. Dette er med på å skape det Cruising Laminat seil er kjent for: høy stabilitet og lang holdbarhet til formen på seilet. Hvordan seilet er konstruert kan enklest sees på hvor sømmene går i seilet.

Våre anbefalinger

Nybegynner

Du er ny på sjøen og trenger nye seil. 

Vi anbefaler

1. Dacron seilduk til Storseil og Genoa. 

Dacron er en vevet duk av polyester. Den mest brukte og kjente seilduken. Duken er slitesterk og tåler store påkjenninger. Svakhet med Dacron er at den er vevd over og under hverandre- det skaper små avstander som gjør at duken strekker seg og den vil over tid miste formen på seilet. Genoa er et forseil som har stort spekter og fungerer bra i mange vindretninger. Det er enkelt å bruke og gir god fremdrift. For mange tur-seilere er det blitt et favoritt forseil.

2. Cross cut konstruksjon

Dette er den vanligste seilkonstruksjonen til Dacron duk. Panelene ligger vinkelrett i 90 grader på akterliket. Styrken ligger i at vevet er forsterket med langsgående tråder. Enten tykkere tråder, eller flere tråder. 

3. Alltid fullspilet Storseil

At et seil er fullspilet betyr at spilene er gjennomgående i hele seilet. Spiler er med på å stive opp seilet og holder formen til seilet bedre over lang tid. Seilet blafrer mindre. Best mulig prestasjon på seilet. Vi anbefaler fullspilet seil til alle storseil.

Fordeler: Slitesterkt. Mye for pengene. Lang levetid på duken. Enkelt.

Les: "Tur-seiler" om båten din er større enn 40 fot

 

2

Tur-seiler

Du skal bytte ut dine gamle seil og lurer på hva som er best. Tradisjon eller ny teknologi?

1. Noen mener Dacron er godt nok

Det er mange tur-seilere som er fornøyd med Dacron seil og klarer seg fint med det. Se fordeler og ulemper under "Nybegynner".

Ønsker du å kunne seile tettere opp mot vinden (få større fart) kan et seil med Cruising Laminat være interessant. Et CL-seil veier mindre enn Dacron og er anbefalt for større båter (40 fot+) som vil få ned vekten på seilet, men passer til 30 fotere også som ønsker høyere prestasjon av seilet sitt.

2. Ny teknologi med Cruising Laminat

Cruising Laminat var et resultatet av ny teknologi på tidlig 1970-tallet og har siden blitt veldig populært. Målet var å lage en seilduk som var mer stabil enn den tradisjonelle Dacron-duken. Løsningen ble «Scrim»- et nett av færre tråder enn det tradisjonelle vevde laget, som lamineres inn som en kjerne i seilet. Laminatet unngår at seilet strekker seg. Slik har man et stabilt seil som holder på formen lenge. 

3. Avansert seilkonstruksjon

Satt sammen med tri-radial konstruksjon holder CL-seil ekstremt bra på formen over lengre tid. Tri-radial er en mer avansert konstruksjon enn Cross Cut. Konstruksjonen gir en duk som tåler mye påkjenning i alle strekkretninger. I tillegg til at retningen til panelene styrker belastningspunkter i seilet.

Fordeler: Holder formen på seilet bedre. Veier mindre enn Dacron seil. Tri-radial konstruksjon gjør det svært stabilt og sterkt.

Hydranet er et høy-teknologisk vevet seil. Høy holdbarhet. Selve Rolls Roycen av seil.

Gennaker er en favoritt hos mange tur-seilere fordi det genererer ekstra fart! Sammen med ATN Dowsing sleeve blir gennaker praktisk og enkelt bruke ettersom det kan brukes når man seiler alene. Fasongen til en gennaker gjør at Dowsing sleeve er mest praktisk. Les mer under "viderekommen". 

3

Viderekommen

Du har god kunnskap og leter etter et seil som har det lille ekstra. 

Code-0 og Gennaker er to typer seil som passer en viderekommen seiler som vil ta seilingen til neste nivå.

Code-0 er et større og lettere seil enn en Genoa. I lett vind får du høy fart på båten. Til Code-0 brukes det en spesiell laminert duk, med Black Polyester (høy UV-motstand) og Aramid fibre. Tri-radial konstruksjon for mest mulig stabilitet. En av grunnene til at det populært blant tur-seilere er fordi du kan ha seilet på rull. Det rulles inn lett og uten komplikasjoner. 

Gennaker er en asymetrisk Spinnaker. Seilet er laget for å seile med vinden. Det er stabilt og enkelt å bruke. Gir god fart. Trenger ikke ekstra riggoppsett som man gjør til en spinnaker, noe som er grunnen for at tur-seilere er blitt glad i dette seilet. Duken er laget av vevet nylon. Man kan velge mange ulike farger til seilet.

Spinnaker er mest brukt til regatta, men er også et bra tur-seil for å seile med vinden. Laget av lette duker av nylon. Kommer i mange fargekombinasjoner.

4

Ekstra

Tillegg-seil:

Anker seil Når man ligger på svai så stabiliserer det båten. En tykk og god Dacron-duk som tåler mye.

Stormfokk Når du seiler i mye vind eller strom. Et lite framseil. Dacron-duk.

Flying Sail

Kontakt oss

Vi vil gjerne vite mer om deg og ditt seilbehov.  

        +47 454 23 190 

        info@stavangerseilmaker.no